Google search

Собствено Търсене

петък, 10 септември 2010 г.

Когато няколко чашки се окажат в повече…

Махмурлия



Предвид, че ще участвате в много партита и вероятно ще изпиете доста алкохол , не би било зле да се подготвите добре за последствията и да изкарате празниците гладко и без аварии.
Всички знаем колко неприятни могат да бъдат дните след тежък купон: главоболие, отпадналост и едно цялостно окаяно състояние. Как да се спасите от този кошмар или как можете поне да го съкратите?

От къде идва махмурлука?

Главна причина за това прекрасно състояние е дехидратацията. И по-точно говорим за етанола, а следствието – леко свиване на мозъка и отделяне на мозъчната кора от черепа, което причинява болка. Колкото по-сериозна е дехидратацията, толкова по-силно е главоболието.

Алкохолът е също така отрова на клетъчно ниво, и неговото въздействие върху стомашната тъкан е вероятната причина за гаденето.

Друг фактор са остатъчните продукти при разграждането на в черния дроб. Той се преобразува в ацеталдехид, след което се превръща в ацетат. Ацеталдехидът и ацетатът са слабо токсични, с което допринасят за махмурлука.

Следват няколко неврологични ефекта. Пречистването на мозъка от депресантното влияние на алкохола вероятно е причина за повишената чувствителност към светлина и шум.

Счита се, че наличието на други алкохоли (като метанол) и вторични продукти от алкохолната ферментация влошават симптомите на махмурлука; вероятно на това се дължи факта, че при консумация на дестилиран алкохол (като водка например) махмурлукът е значително по-слаб.

Пренасищането на организма с никотин често влошава махмурлука; пушачите са склонни да пушат значително повече под влиянието на алкохол.

fitnes
Седем начина за борба с махмурлука

1. Дехидратацията:

Ако знаете, че вероятно ви предстои веселба, трябва да се подготвите добре. Изпийте колкото се може повече количество вода преди схватката с чашката. Пиенето на вода на следващата сутрин обаче не се препоръчва. Опитайте с по-гъсти течности или сокове. Подходящ за целта е доматения сок със сол или в най-лошия случай айран (със сол). Кафето е диуретик и въпреки, че е много любимо на махмурлиите, мислещи си, че с него ще се спасят от последствията, то е строго непрепоръчително.

2. Богата закуска:

Заедно с течностите трябва да приемате и стабилна храна, особено богата на протеини.

3. Движение:

Ако не сте напълно опропастен от предната нощ, опитайте се да изпълзите от спалнята и да излезете на чист въздух. Чистият въздух и движението ще подобрят метаболизма и тялото ви ще може да се възстанови по-бързо.

4. Потърсете помощ в аптеката:

Понякога нещата не вървят никак на добре и е време да потърсите помощ. Снабдете се с хапчета срещу махмурлук или главоболие. Но внимателно прочетете инструкциите, тъй като някои хапчета не бива да се комбинират с алкохол. Ако вземете неподходящ медикамент е възможно сериозно да увредите бъбреците си!

5. Кубчета лед:

И още един начин за борба с дразнещото главоболие. Снабдете се с торбичка лед или студена влажна кърпа, наложете ги на челото и си починете 20-тина минути. Светлината не е препоръчителна, така че пуснете завесите.

6. Банани:

Перфектни са. Изяжте един или два банана. А ако сте в настроение можете да си направите и млечен бананов шейк.

7. Горещ душ:

Той също може да облекчи страданието. Но трябва да е горещ. Трябва да се загреете и изпотите. Така отровите ще бъдат екскретирани през порите на кожата.
Без значение колко див е бил купона поне един от описаните методи трябва да проработи. Ако обаче не сте доволни от резултата следващият път се опитайте да ги комбинирате. И ако и това не помогне, може би е време да поограничите милилитрите си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар