Google search

Собствено Търсене

сряда, 29 септември 2010 г.

Биографията на Бил Гейтс и създаването на Microsoft

Бил ГейтсБил Гейтс е роден на 28 Октомври 1955 г., пълното му име е Уилиам Хенри Гейтс ІІІ. Роден е в доста заможно семейство, което има дълги години опит и връзки в бизнеса и политиката - неговият пра-дядо е бил кмет, дядо му вице-президент на националната банка , а баща му Хенри Гейтс е известен адвокат.

Бил Гейтс показва своите възможности още в началното училище където изненадва преподавателите си със своите научни познания и особено математическите си възможности. Неговите родители  виждат  таланта му и решават да го пратят в частното училище  Лейксайд, като по този начин искат  да му помогнат в неговото развитие.
Тази тяхна стъпка има голямо значение за Бил Гейтс, защото именно там той се среща за първи път с компютрите.
През есента на 1968 година преподавателите в Лейксайд решават да запознаят учениците си с компютърната материя. Компютъра, притежаван от  Лейксайд е DEC PDP-10, собственост на General Electric.
Бил Гейтс, Пол Алън и  други ученици от Лейксайд (много от тях по-късно са приети в Майкрософт като програмисти) веднага станали неразделни с компютъра. Те стояли в залата, в която се намира машината цели дни и нощи като писали програми, четели компютърна литература и правели всичко, което да увеличи познанията им в компютърната наука.

В края на 1968 година се създава Computer Center Corporation в Сиатъл.Тази фирма предостава на Лейксайд компютърна поддръжка. Но скоро това й донесло проблеми, защото учениците започнали да тестват сигурността на системата като по този начин я накарали да забие няколко пъти. Заради това Computer Center Corporation прекъсват компютърната поддръжка на  училището за няколко седмици.

През 1968 Бил Гейтс и Пол Алън основават Lakeside Programmers Group. Те искали да намерят начин да използват компютърните си умения в реалният свят. Тяхната първа възможност била резултат от причината, заради която били изхвърлени от списъка на Computer Center Corporation. Компанията видяла, че има доста пропуски в сигурнастта и стабилността на системите си и за това решила да наеме Бил Гейтс и приятелите му да тестват сигурността на системите й, а като отплата те щели да получат неограничено време, през което можели да използват училищният компютър.

Но през 1969 година Computer Center Corporation започва да изпитва финансови проблеми и  фалира през Март 1970 г. Но младите ученици си намират друг начин за използване на компютърните си умения, този път благодарение на  Information Sciences Inc, които наемат учениците да направят разплащателна програма. Като за първи път де получават финансови облаги за своята работа.
Също така те работят и върху програма, която представлявала училищен каталог. Младите програмисти търсели всяка възможност да изкарат някакви доходи от прогамиране. Още един техен успех бил с компанията  TRW, тя наела Бил Гейтс и Пол Алън да оправят бъг в системата им, който бил подобен на този в Computer Center Corporation.

През 1973 г. Бил Гейтс е приет в Харвард, но отново както в Лейксайд след като открил компютърният център забравил за учението. Бил и Пол поддържали близък контакт дори далеч един от друг. Те обсъждали често идеята да създадът своя компания.
След края на първата учебна година в Харвард, по време на лятото двамата започват работа в Honeywell. След края на лятото Пол Алън започва все повече да настоява да създадът софтуерна компания, но Бил Гейтс не бил достатъчно сигурен в  успеха и неможел  да прекъсне обучението си в Харвард.

През Декември 1974 г. Алън бил напът към Гейтс когато той се спрял в един магазин. Това, което видял вътре променило техният живот завинаги. На корицата на списание Popular Electronics имало снимка на Altair 8800 и заглавие под него "Първият комерсиален микрокомпютър ". Той занесъл списанието на Гейтс и те виждат в този микрокомпютър своят голям шанс, защото знаели, че той ще има нужда от програми, с които да работи.
След няколко дни Гейтс се обажда на MITS (Micro Instrumentation and Telemetry Systems), създателите на Altair 8800. Казва им, че той и Пол създали  версия на BASIC, която може да работи на техните компютри. Това било лъжа, те дори нямали написан един ред с код, защото не притежавали  Altair 8800, но MITS  не знаели това и били доста заинтересовани от тяхното творение. Затова Бил и Пол започнват работа върху BASIC.

Съставянето на кода е поверено на Бил Гейтс докато Пол Алън прави симулация на Altair на PDP-10. След осем седмици те са готови и Алън отива до MITS за да тества творението им.
Когато Пол сложил програмата в Altair било първият път когато той се докосвал до този компютър. Ако симулацията, която той направил или част от кода на Гейтс неработела тяхното начинание щало да завърши с провал. За негова радост това не се случило , защото програмата работела перфектно.
Първо компютъра извел съобщението  “memory size?Пол въвел “7K.”  след това написал  “Print 2+2.”  и за негова радост компютъра изписал “4". MITS решили да купят правата върху BASIC от двамата програмисти.
В този момент Бил Гейтс вижда големите възможности на компютърният бизнес и прави една изключително рискована стъпка- прекъсва следването си в Харвард, за ужас на своите родители.

Така той заедно със своят приятел Пол Алън създават компанията Майкрософт през лятото на 1975 г. когато Бил Гейтс бил едва на 19 години.

http://www.kakvo.org/biografiiata-na-bil-gejts-i-syzdavaneto-na-microsoft/drugi/statia

Няма коментари:

Публикуване на коментар