Google search

Собствено Търсене

неделя, 5 септември 2010 г.

Опасна ли е бирата?!

Мъжете и фитоестрогените

Опасна ли е бирата?!
Да, става въпрос за бирата. Но каква опасност може да крие любимата и най-желана през летния сезон напитка от мъжете? Учените посегнаха и на "най-святото" за милиони мъже, обявявайки, че съдържащият се в бирата фитоестроген потиска секрецията на мъжкия полов хормон тестостерон.
Бирата като враг
Оказва се, че бирата погрешно се възприема от много хора като най-безобидното от всички питиета, а всъщност може да нанасе големи вреди на здравето. И това важи главно за мъжете.
Причината е, че съдържащият се в бирата фитоестроген, който се отделя от плодовете на хмела при варенето, потиска секрецията на мъжкия полов хормон тестостерон (явява се негов антагонист).
В резултат на това започва натрупване на женския полов хормон естроген, който нормално се съдържа в мъжкия организъм в малки количества, но не бива да преобладава.

В най-лошия случай това състояние може да доведе до импотентност при мъжа и феномена "феминизиране" – проява на женски вторични полови белези.
У представителите на силния пол намалява мускулната маса, окосмяването по тялото и лицето, увеличиват се гърдите и бедрата. Започва да се формира "фигура от женски тип".
Освен изброеното, редовната употреба на бира води до увеличаване на теглото, появата на "бирено коремче", дисфункция на жлъчката и жлъчните пътища.

Като изход от това положение експертите препоръчват намаляване на употребата на хмеловата напитка.
Какво представляват фитоестрогените?
Фитоестрогените са вещества, които се срещат в някои растения. Те представляват химични съединения с естрогенно действие при животните и хората. Това означава, че фитоестрогените са хормоноподобни фактори, които имитират и допълват действието на естествените естрогени в организма.
Фитоестрогените принадлежат основно към класа на флавоноидите – куместани и изофлавони. Изофлавоните се срещат най-вече в соята и червената детелина. Лигнанът също се смята за фитоестроген, въпреки че той не е флавоноид.
По принцип фитоестрогените са по-слаби от човешките естрогени и в частност естрадиола, който е най-биологично активният човешки естроген.
Фитоестрогени, естрогени и хормонален баланс при мъжете
Според проучванията фитоестрогените действат като по-слабо активни естрогени (в сравнение с естествените такива в човешкото тяло). Във връзка с това мъжкият организъм би могъл да се окаже под известна заплаха от действието им като естрогеноподобни субстанции.
Най-големите опасности:
Повишен холестерол
Британски учени са изследвали група млади хора и установили, че тези, които имали дори незначително повишен естроген в организма си, са и с най-висок холестерол. Като се има предвид, че с възрастта този проблем се задълбочава, при мъжете след 40-годишна възраст дори незначителните отклонения могат да доведат до опасни последици.
Естрогенът увеличава производството на "лошия" холестерол, който е отговорен за развитието на сърдечно-съдовите заболявания и инфарктите и пречи на образуването на "добрия", който, обратно, подобрява еластичността на кръвоносните съдове и предотвратява сърдечните пристъпи.
Затлъстяване
Биреното коремче е резултат от натрупването на тлъстини главно около талията, а този процес се контролира и от нивата на естрогена. Оказва се, че мастната тъкан има и хормонални ефекти – мастните клетки изработват ензим, който превръща мъжкия хормон тестостерон в естроген, най-общо казано.
При хормонален дисбаланс може да започне нарастване на млечните жени при мъжете, отново заради мазнините, които се натрупват в областите, подвластни на естрогена.
Възпаление на простатата
Недостигът на естроген в мъжкия организъм отдавна се смята за една от предпоставките за рак на простатата. Излишъкът от него обаче също крие риск за жлезата.
Въпреки че точният механизъм на тази зависимост все още не е изяснен, медиците предполагат, че високите стойности на естроген допринасят за разрастването и нарушаването на дейността на простатата.
Когато жлезата се увеличи, тя започва да притиска пикочните пътища и пикочния мехур и това предизвиква характерното често и затруднено уриниране.
Нарушена сърдечна дейност
Полски изследователи са установили, че съчетанието от сърдечна недостатъчност и повишено ниво на естроген води до преждевременна смърт при мъжете. Хората с такива симптоми умират средно два пъти по-често от останалите сърдечно болни.
Мъжете с високо ниво на естроген също така са по-предразположени към тромбози на вътрешните вени и съответно към инфаркти.

Лекарите твърдят обаче, че и прекалено ниските нива на естроген в кръвта водят до същите последствия.
Негативните ефекти на соята
Соевите зърна са признати от Американската Диетична Организация като перфектния източник на протеин – растителен, евтин, достъпен, ефективен. Но може би соята има своята тъмна страна по отношение на мъжкия пол.

Учени от Харвардския университет, в свое проучване (публикувано в "Journal Human Reproduction") представят забележителна и неслучайна връзка между консумацията на соеви храни и намаленото количество сперма при мъжете.
В експеримента 99 мъже консумирали 15 различни соеви продукта, след което били подложени на спермален анализ. В най-високата категория на дневен соев прием били констатирани средно с 32% по-малко сперматозоиди за милилитър еякулат, в сравнение с контролната група.
Според изследователите това не доказва причина или ефект и не е основание мъжете прибързано да изключват тотално соята от храната си, но подробните проучвания и доказателства тепърва предстоят.
Соята и еректилната дисфункция
Скоро стана ясно в друго проучване, че соевите компоненти в храната на животните имат връзка с еректилната дисфункция. Такава взаимовръзка би могла да съществува и при хората.
Изследвания, публикувани в "Journal of Andrology" и "Urology" описват ефекта на даидзеин (фитоестроген) върху сексуалната функция на мъжки плъхове. При прилагане на средни дози от фитоестрогена се наблюдавало забележително засягане на еректилната функция.
Сред другите промени били и продукция на по-малко количество тестостерон, биохимични промени в тъканта на половия орган, водещи до по-малка еластичност и занижена способност за качествено кръвоснабдяване.

Въпреки че резултатите, получени при животни, не биха могли директно да се отнесат и към хората, авторите на проучването са убедени, че този път това би могло да бъде заявено с голяма доза достоверност. Голяма част от физиологичните и биохимичните процеси при хората и бозайниците не са чак толкова различни.
Установена е 10% по-честа еректилна дисфункция сред мъже китайци, за които е известно, че консумират по-големи количества соя и соеви продукти в сравнение с американците. "Средните" дози, използвани за животинските проучвания, отговарят на същото кръвно ниво на фитоестрогена даидзеин при хора, консумиращи соя всеки ден (стандартна практика в Азия).
Някои учени твърдо са убедени, че соята представлява нов и немаловажен рисков фактор, що се отнася до проблема еректилна дисфункция. И понеже това е проблем, който се усложнява с възрастта, на мъже над 40 години се препоръчва ограничаване на соевия прием.
Важно!
Соевите храни все още биха могли да бъдат здравословен източник на протеин, заслужаващ място в менюто на трениращия мъж. Проблем може да възникне при свръхконсумация и минимално набавяне на протеин от други източници.

Дълго време за фитоестрогените се говореха само и единствено хубави неща. Постепенно обаче се натрупа контрастна информация и мненията се обърнаха на 180 градуса, за да се отрече изцяло ползата и да се обвинят във вреда тези съединения.
Истината вероятно е някъде по средата.

http://www.bb-team.org/articles/3841/#ixzz0y88lN6Rn

Няма коментари:

Публикуване на коментар